Anico-készházak
a Google+ oldalán

web: www.anico-keszhazak.hu

Tiszta Amerika

Sokan csodáljuk az amerikai filmekben látott nyugodt kertvárosi hangulatot, ahol nincsenek kerítések, rendezettek a kertek, a házak pedig rendre egyszintesek és olyanok, mintha apró kastélyok volnának.

Ha a kerítés elhagyását nem is javasoljuk mindenhol hazánkban, a ház könnyebben megvalósítható, mint sokan gondolnák. A titok a könnyűszerkezetes technológiában rejlik.
Magyarországon a családiház-építés területén nincs nagy múltjuk a szerelt házaknak, ám Családi ház, készház, könnyűszerkezetes, készházak: Készházunk Kistarcsánnapjainkban a megépített készházak, könnyűszerkezetes épületek száma rohamosan nő. Érdemes megnézni, milyen okok vezetnek egy családi házat építeni szándékozót arra, hogy a készházkönnyűszerkezetes technológiát válassza. Egy készházban a belső kialakításban minden olyan anyag, esztétikai elem, belsőépítészeti elképzelés megvalósítható, mint ami a falazott kivitelű épületben, sőt, talán több is.

A nagyméretű hasznos terek, az évszakokkal együtt funkcionálisan változtatható külső részek együtt teszik praktikussá és lenyűgözővé a bemutatott épületet. A jellegzetes íves ablakok, ajtók, valamint a ház homlokzatán fellelhető díszítőelem határozott, mégis barátságos külsőt ad a családi háznak.

Az épület tekintélyes alapterületű: a nettó alapterülete közel 257 m2 a terasszal. A ház helyiségkiosztásánál próbáltak jól elhatárolható részeket kialakítani az általános élettér és a hálószobák között. Ezen belül a szülői háló, fürdőszoba és gardrób (walk in closet) teljesen szekcionált és egy külön ajtóval csatlakozik a teraszhoz.

Érdeklesség, hogy a dolgozószoba a bejárat közvetlen közelében található, mely kialakítása a tervezéskor is "iroda" funkcióra készült, így az esetleges üzleti megbeszélések sem zavarják meg a családtagok megszokott életét.

Családi ház, készház, készházak, könnyűszerkezetes: A jellegzetes íves ablakok, ajtók, valamint a ház homlokzatán fellelhető díszítőelem határozott, mégis barátságos külsőt ad a családi készháznakAz épület ÉK-DNY-i tájolású. A ház elhelyezésénél szempont volt, hogy a hátsó kertből minél több megmaradjon, és hogy a szemnek is élményt nyújtson a díszkert kialakítású udvar. A társasági és a napközbeni családi élet fő helyszíne a nappali és a terasz. A szülői hálóból, a nappaliból és az étkezőből közvetlen a teraszkapcsolat. Nyári időszakban a terasz mintegy a házban levő élettér meghosszabbítása is egyben. Alapvetően a pihenésre, fürdőzésre, grillpartik, baráti összejövetelek szervezésére ad lehetőséget és természetesen a gyerekek kedvenc tartózkodási helye. A teraszra benyúlva a kertben van egy jakuzzi, ami lehetővé teszi, hogy a ház lakói télen-nyáron élvezhessék a kertet és a jó levegőt. Hűvösebb napokon ebben még segítségükre van a kültéri gázmelegítő is.

A klasszikus külső modern, minimál belsőt takar. A jelszó: a kevesebb több, de abból is kizárólag a minőségi. A családot a tervezésben lakberendezési szakember segítette. A belső kialakítás során több ismeretlen belsőépítészeti anyaggal ismerkedtek meg, amit fel is használtak, és néhány tervet be is építettek a lakásba. A végeredmény közös munka volt.

Jellegzetes a különböző funkciójú terek egybenyitása, így a szem szabadon futhat végig minden apró részleten. A ház helységei követik a minimál színpalettájára jellemző színeket. A
szürke és a földbarna árnyalatai használatosak mindenütt, némi feketével, illetve halvány sárgával kombinálva. A finom színek elegáns hatást keltenek.

Családi ház, készház, készházak, könnyűszerkezetes : Jellegzetes a különböző funkciójú terek egybenyitása, így a szem szabadon futhat végig minden apró részleten. A készház helységei követik a minimál színpalettájára jellemző színeketA bútorok vonalvezetése, szerkezete maximálisan a használhatóságra, a funkcionalizmusra épül, szigorúságukat a részletek játékossága oldja, illetve a kifinomult megmunkálás, a különböző anyagok - például fém, üveg, textil, bőr, fa - társítása.

A nappali ülőbútorai felé tetővilágítást idéző mennyezetvilágítást helyeztek, ezzel is növelve a tágasság érzetét. A márkás szórakoztató elektronikai termék, a lapos képernyős tévé legalább annyira a stílus jellegzetességei közé tartozik, mint a bútorzat.

Jól mutatnak, a falra felszerelt üvegpolcok, amelyekre korlátozott számban kerültek fel a házigazdák szívének kedves apróságok, dísztárgyak. Nagyon fontos, hogy a legapróbb tárgyak is együtt élnek a berendezés többi darabjával.

A letisztult, világos terek jellegzetes geometriai motívumokkal díszítettek, amely például a nappali faburkolatával kiegészülve barátságos hangulatúvá teszi a helyiséget. A faburkolatok a konyhabútoron is utolérhetőek, amely szinte átfogalmazza a konyha jellegét, és sokkal inkább egy elegáns gardrób hangulatát idézi elénk.

A nappalit és a hálókat hosszú folyosó köti össze, amelynek díszítése szokatlan, hivatalos jelleget ad.

Forrás: 3. Ház Elsőre! (2008. október-november)

Kistarcsai készház
Kistarcsai készház