Anico-készházak
a Google+ oldalán

web: www.anico-keszhazak.hu

Öt tudnivaló készház építtetőknek

A hagyományos építkezés helyett ma már egyre több család dönt a könnyűszerkezetes építés mellett. Ennek számtalan oka lehet, az "építkezésről" korábban hallott rossz tapasztalatoktól kezdve egészen a garantált minőség iránti igényig. A könnyebb eligazodás érdekében azokra a szempontokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek segítségével a helyes döntés megszülethet.

1. Szerkezettel kapcsolatos szempontok

Nagypanelos, üzemben előregyártott készház esetében fontos a folyamatosan ellenőrzött és dokumentált körülmények közötti előkészítés és előregyártás, valamint a referenciákkal rendelkező helyszíni összeszerelő cég.
A helyszínen szerelés technológiájával építő cégnél a minőség érdekében -  a referenciákon túl - fontos meggyőződni arról, hogy a kivitelező a rendszer építésére minősített kivitelező-e és egyáltalán, minősített rendszert épít-e.

Családi ház, könnyűszerkezetes ház, családi ház építés: A könnyűszerkezetes ház vázszerkezet lehet fa vagy fémA könnyűszerkezetes ház vázszerkezet lehet fa vagy fém. Választáskor - azon túl, hogy a kettő közül melyiket kedveljük jobban - az első szempont a felhasznált anyag minősége kell, hogy legyen. Mivel az építendő lakóház élettartamát alapvetően befolyásolja, nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy az adott vázszerkezet megkapja-e a megfelelő védelmet ( fa esetében: impregnálás, szárítás; fém esetében: korrózióvédelem). 
A fa megfelelő előkészítés és védelem mellett akár 600 évig is megőrzi alapvető fizikai tulajdonságait. A fémszerkezet elemeit szabvány szerinti mértékű horganybevonat (legalább 100mg/m2) védi a korrózióval szemben. 

A szerkezetet borító lemezeknek, azaz a vázra két oldalról közvetlenül rákerülő rétegeknek fontos statikai szerepe van, ezért lényeges, hogy mi a felhasznált anyag.
Tapasztalat szerint a megfelelő anyagok: faforgácslap építőlemez (például: E1 V100 és E1 V20), gipszrost lap, háncslemez (OSB). A felsorolt anyagok 12 milliméter vastagság felett már megfelelő statikai tulajdonságokkal rendelkeznek, azonban tanácsos erről minőségi bizonylat útján is meggyőződni. A falszerkezetek hő- és hangszigetelési képességét a felhasznált anyagok tulajdonságai alapján méretezéssel állapítják meg, és az új energiatörvény alapján az épület energiafelhasználását már az engedélyezési folyamat előtt meg kell a tervezőnek határoznia. A készház gyártók ezeket az értékeket szívesen az érdeklődők rendelkezésére bocsátják. A hőszigetelő réteg szigetelési feladatát akkor tudja ellátni, ha sem kicsapódó pára, sem külső csapadék nem jut a belsejébe.

A tetőtér-beépítésnél a tetőszerkezet esetében a hazánk éghajlati és időjárási viszonyait figyelembe vevő méretezés a fontos. A nem beépített padlás kiszellőztetett kell, hogy legyen, míg a beépített padlástér átszellőztetett rétegfelépítésű tetőszerkezettel kell, hogy készüljön. 

2. Minőséggel kapcsolatos szempontok

Családi ház, könnyűszerkezetes ház, családi ház építés: Lakóépületek esetében is elengedhetetlen az ÉME alkalmassági bizonyítvány Lakóépületek esetében is elengedhetetlen az ÉME alkalmassági bizonyítvány (építőipari műszaki engedély), ami a lezajlott vizsgálatok eredményeként rögzíti, hogy az adott rendszer alkalmas-e minden szempontból (tűzállóság, hő- és hangszigetelés, statika stb.) lakóház építésére. Fontos, hogy az ÉMI (Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kht.) által kiadott alkalmassági bizonyítvány ne csak az egyes felhasznált anyagokra, hanem az adott rendszerre vonatkozzon. Legalább ilyen jelentősége van a rendszeren belül felhasznált anyagok minőségtanúsításának is.

3. Szolgáltatással kapcsolatos szempontok

Az ötlettől a lakhatási engedély megszerzéséig az építtetőnek számtalan döntést kell meghoznia. E döntések mindig elintézendő feladatok sorát indítják el.

Az adott szolgáltatás színvonala egyrészt attól függ, hogy a döntésekhez a cég milyen mértékű segítséget (feldolgozott információt) nyújt, másrészt függ attól is, hogy a döntést követő feladatokból mennyit vállal át az építtetőtől. Természetesen e szolgáltatások ellentételezése az adott rendszer bekerülési költségét is befolyásolja.

4. Fizetéssel kapcsolatos szempontok

Családi ház, könnyűszerkezetes ház, családi ház építés: Fontos az árgarancia is, amely az építtetőt megóvja a váratlan, sőt sokszor indokolatlan árváltozásoktólElsődleges szempont a teljes folyamatot végigkísérő anyagi kockázatmentesség. Mindig törekedjünk arra a fizetési feltételek kiválasztásakor, hogy saját anyagi biztonságunk ne kerüljön veszélybe.
Ez leginkább akkor érhetjük el, ha mindig fizetünk. Természetesen a vállalatok ebben az esetben fizetési garanciát kérnek. Így megteremthető a kölcsönös biztonság. Fontos az árgarancia is, amely az építtetőt megóvja a váratlan, sőt sokszor indokolatlan árváltozásoktól.

5. Gyártó-kivitelező céggel kapcsolatos szempontok

Azon túl, hogy a gyártó-kivitelező megfelel-e a fenti négy pontban foglaltaknak, lényeges a személyes szimpátia és az adott gyártó referenciái. A referencia megtekintése elengedhetetlen ahhoz, hogy a fentiekről meggyőző bizonyosságot szerezzünk.
A törvényekben meghatározott jótállási és kötelező alkalmassági idők minden kivitelezőre egyaránt vonatkoznak. Fontos azonban, hogy az adott cég stabil vállalkozás legyen, így a megrendelőnek lehetősége nyíljon szükség esetén a jótállás érvényesítésére.  

Forrás: Készház Magazin 2006/2007 (Az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Tagozat Magazinja)