Anico-készházak
a Google+ oldalán

web: www.anico-keszhazak.hu

Mi várható a készháziparban 2015-ben?

2015-03-11 10:05

Sok cikkünkbe írtuk mi is korábban, a könnyűszerkezetes házak piaca nagyon megszenvedte a válságot. Még 2008 és 2009-ben nem volt érezhető a válság hatása, 2010-ben látványosan összeomlott a piac. A csőidőszakban 900 készház épület évente átlagosan, míg a válság után ez a szám 120 készházra csökkent.

2014-ben sem voltak kiugró eredmények, hacsak figyelembe vesszük azt a tendenciát, hogy a 120 készházból csak 25-40 darab kelt el itthon, a többi készház export megrendelésre készült. A legfőbb exportálási célországok: Ausztria, Németország, Svájc és manapság Szlovákia piacán is megjelennek a magyar cégek.

készház, könnyűszerkezetes ház


Mi jelenti a nehézséget a készházipar számára?


Miután a készházépítés viszonylag régi technológiának számít, az első készházat ugyanis az 1700-as években építették. Európában 1848-ban épült fel a legelső készház Svédországban, ahol mindig is sokat foglalkoztak a megfelelő hőszigeteléssel. A készházipar Svédországban akkora fejlődésnek indult, hogy ma már bútorozva szállítják a készház részeit, mely 3 nap alatt válik lakhatóvá.


Magyarországon a 90-es években indult meg a készházak felfutása, ekkor az újépítésű ingatlanok 3%-a készült könnyűszerkezetes technológiával. Ez a szám a válság előtt mintegy 12%-ra nőtt.


A legnagyobb gondot a piacon mindig is az jelentette, hogy az emberek a könnyűszerkezetes szóról az alacsony minőségre asszociálnak. Pedig a könnyűszerkezetes készházak névjegye az energiatakarékos építkezés és üzemeltetés. Például a készházaknál több megoldás is létezik arra, hogy légkondicionáló nélkül is hűvös maradjon a ház nyáron, mindez energiatakarékos megoldásokkal.

készház, könnyűszerkezetes ház


Az idei évben várhatóan megtisztul a piac, és azok a készházépítő cégek maradnak életben, akik rendelkeznek a megfelelő minősítésekkel, és az Országos Katasztrófavédelem szigorú ellenőrzésén és megfelelnek. A szakmai tagozatban jelenleg 7 ilyen cég üzemel (köztük az Anico-készházak is), de a piacon összesen 50 cég kínál helyszínen gyártott készházépítést. Sajnos sok olyan „kókler” is tevékenykedik a piacon, akik irreális árakat nyújtanak, de a házak nem felelnek meg a követelményeknek, és évekkel később a megrendelők tapasztalni fogják ezeket a szakmai hibákat.

A mi cégünk is több olyan felújításon, átalakításon vett részt, ahol nem megfelelő alapanyagból dolgozott a készház kivitelező vállalat, emiatt, az utólagos munkák miatt, sokszor a reális ár többszörösét kell megfizetni. Miután sok készházépítő cég fontos és nélkülözhetetlen anyagot spórolt ki a házépítés során, az emberek megriadtak, és „komolytalannak” nevezték a készházakat. Ezért mindig nagyon oda kell figyelni a kivitelező kiválasztásánál!


Várhatóan 2015-ben megnövekszik azon pályázatok száma, melyek támogatják az energiatakarékos építkezést. – ez nagy lépést jelenthet a készház piac számára.


Még több cikk a készház piac 2015-ös tendenciáiról:


http://www.uzletresz.hu/penzugy/20150106-koltozzunk-keszhazba.html
http://www.alternativenergia.hu/jelentosen-csokkent-a-keszhazgyartas/70432/comment-page-1#comment-1484
http://www.uzletresz.hu/penzugy/20150106-koltozzunk-keszhazba.html