Anico-készházak
a Google+ oldalán

web: www.anico-keszhazak.hu

A Készházakról dióhéjban (könnyűszerkezetes ház)

Magyarországon a családi ház építés területén nincs nagy múltjuk a szerelt házaknak, ám napjainkban a megépített készházak, könnyűszerkezetes épületek száma rohamosan nő.

Érdemes megnézni, milyen okok vezetnek egy családi házat építeni szándékozót arra, hogy a készház, könnyűszerkezetes technológiát válassza.
Egy készházban a belső kialakításban minden olyan anyag, esztétikai elem, belsőépítészeti elképzelés megvalósítható, mint ami a falazott kivitelű épületben.

Összehasonlító táblázat a készházakról

Néhány mondatba összeszedtük az ANICO Kft. készházai és a hagyományos technológiával (téglával) épült lakóházak közötti különbségeket.
Készház technológiával épült
favázas lakóházak
Hagyományos technológiával épült tégla lakóházak
Környezetbarát, újrahasznosítható. Környezetszennyező, nem újrahasznosítható.
A készház építkezés nincs évszakhoz kötve, akár télen is építhető. Az építkezés évszakhoz kötött.
Egyszerűen, gyorsan felépíthető a készház technológiával épült lakóház. "Kesztyűs munka" a csavaros, száraz kötéseknek köszönhetően. Kivitelezési határidő: általában 3-4 hónap (kulcsrakészen) Időigényes, évekig is elhúzódhat az építkezés. Sok szeméttel és törmelékkel jár.
Kevés helyszíni munka, garantált minőség, precíz szerkezet az üzemi előregyártásnak köszönhetően. Sok helyszíni munka, amely megnöveli a minőségi problémák lehetőségét.
A készházak várható élettartama 100 év felett. Várható élettartam 80-100 év.
A készház mobil, könnyen átalakítható kis költségvetésből, minimális bontással. Bontások, javítások esetén viszonylag nagy költséggel és munkával jár a kivitelezés.
Az építőanyagok áremelkedése kivédhetőbb, a költségek jobban kalkulálhatóbbak a rövid építési határidő miatt. 20-25% megtakarítás a hagyományos (pl.: téglafalas, betonfödémes) építkezéssel szemben. Nehezebben kalkulálható költségek a hosszabb építési határidő miatt. Emelkedő építőanyag árak: nem tudni, hol áll meg az épület ára.
A bekerülési költség kisebb. A bekerülési költség magasabb.
Gyors felfűtési idő. Jó hőtartás, de lassú felfűtési idő.
A készház jobb hőszigetelést biztosít, ezért energia-takarékosabb, pl.: fűtésére éves szinten 54-100 kWh/m2 energiát használunk fel. 30-50% fűtési megtakarítás a téglafallal szemben. Az épület hőszigetelésének kettős szerepe van. Egyrészt védi a tartószer Magas rezsi költségek, pl.: fűtésére éves szinten 150-220 kWh/m2 energiát használunk fel.
A készház falai vékonyabbak, amelyek nagyobb hasznos alapterületet eredményeznek. A vastagabb falak kisebb hasznos alapterületet eredményeznek.
Megbízható védelem a nyári felmelegedéssel szemben. A készház könnyen átszellőztethető. A hagyományos építésű házak a tárolt hőt lassabban adják le, ezért este és éjszaka is meleget sugároznak.
A könnyűszerkezetes épületben csökkenek az allergiás panaszok a szárazvakolatnak köszönhetően. Légzőszervrendszeri betegség esetén érzékenység a nedves vakolati rendszer párolgása miatt.
Nincsenek méretbeli határok, minden könnyűszerkezetes ház egyedi tervezésű. Nincsenek méretbeli határok, minden ház egyedi tervezésű.