Anico-készházak
a Google+ oldalán

web: www.anico-keszhazak.hu

Családi otthonteremtési kedvezmény 2016

2016-01-05 13:16

2016 januárjától a CSOK, azaz családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztésre és bővítésre került - ahogy olvashatjuk több hírportálon is.

Az új kedvezményrendszer célja, hogy ösztönözzék a családosokat a beruházásokra és lakásépítésekre. A támogatás vissza nem térítendő, amit már 1 gyermek után is lehet igényelni és a használt lakás vásárlása vagy felújítása sincs kizárva a keretből.

1. Mekkora lehet a CSOK összege?

A CSOK összege 550 ezer forinttól 10 milliói forintig terjed. Az összeget sok tényező befolyásolja pl.: gyerekek száma, mekkora a lakás, használt vagy új otthonra veszik igénybe.

csok összegek 

2. Mi nevezhető új lakásnak a CSOK jogszabálya alapján?

'2008. július 1-jén vagy később kiadott építési engedéllyel rendelkező összkomfortos lakás, amely a kérelem benyújtásának időpontjában használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik. ' Emellett a tetőtérbeépítés és az emeletráépítés során keletkező új lakóegység is új lakásnak minősül.

3. Milyen értékű lakásnál lehet igényelni a CSOK-ot?

Csak a használt lakások vásárlásánál kell számításba venni az értéket: vételáruk négyzetméterenként max. 350.000 forint, maximális vételárra pedig a következő korlátozások vonatkoznak: 

4. Kik vehetik igénybe a CSOK-ot?

Olyan házaspárok, élettársak vagy egyedülállók, akiknek vele együtt élő gyermeke van. Amely párnak még nincs gyermeke, ők csak házastársi viszony után igényelhetik az új CSOK-ot. Fontos, hogy az igénylőknek folyamatos 180 napos TB támogatottsággal kell rendelkezniük, a 3 gyermek után igénybe vehető 10 millió forint igényléséhez pedig min. 2 év TB támogatottság szükséges.

5. Hány gyermek után lehet igényelni a kedvezményt?

Külön sáv vonatkozik az 1 gyermekes, 2 gyermekes, és a 3 vagy annál több gyermekes családokra.

6. Ki számít gyereknek a CSOK szerint?

A terhességet betöltött 24. hetet követően lehet igényelni a támogatást a gyermekre, egészen a 20. életévét betöltött eltartott gyermekig. Aki felsőoktatásban tanul nappali tagozaton, annál a gyermeknél a 25. életév betöltése előtt lehet kedvezményt igényelni. 

7. Hány gyermeket lehet előre vállalni?

Aki a maximális támogatást szeretné igénybe venni új lakás építéshez vagy felújításhoz, használt lakás vásárláshoz, annak minimum 3 gyermeket kell vállalni 10 éven belül. 2 gyermeket 8 éven belül, míg 1 gyermeket 4 éven belül kell vállalni. Ha nem születik meg a vállalt gyermek, a támogatást vissza kell fizetni a Ptk. szerinti késedelmi kamattal együtt. Ez alól vannak azonban kivételek, melyeket a CSOK részletes tájékoztatója tartalmaz. 

8. Kik azok, akik nem vehetik igénybe az új CSOK-ot?

- akik bűncselekményt követtek el a Btk. bizonyos paragrafusai alapján

- akik korábban jogosulatlanul vettek fel kedvezményt

- az elmúlt 180 napban nem voltak végig TB támogatottak

9. Hol lehet igényelni a CSOK-ot?

Hitelintézeteknél. A díja a támogatott összeg 1,5%-a, de maximum 30.000 forint.

10. Mikor kell igényelni a CSOK-ot?

-új vagy használt lakás vásárlása esetén: az adásvételi szerződést követő 120 napon belül

- építkezés esetén: a használatbavételi engedély kiadását megelőzően

- bővítés esetén: a bővítési munkálatok megkezdése előtt

11. Mit kell tudni az új lakások áfacsökkentéséről?

Új lakás építése esetében a magánszemélyek az áfát 5 millió forintig visszaigényelhetik. A lakóegységnek minimum 150, maximum 300 négyzetméter nagyságúnak kell lennie. Nem csak új ház építéshez, de telekvásárláshoz is igénybe lehet venni az áfavisszatérítést, de csak egy alkalommal, így jól meg kell gondolni, hogy mikor használjuk fel. 

Forrás: 

http://www.portfolio.hu/finanszirozas/hitel/nagyot_szol_a_csok_13_1_kerdes_es_valasz_
az_ingyenmilliokrol.224713.html