Anico-készházak
a Google+ oldalán

web: www.anico-keszhazak.hu

Cellulóz, Cellulózszigetelés, cellulóz szigetelés - a természetes hőszigetelés

Minden ház fontos kelléke a megfelelő szigetelés, a kellemes belső klíma az épületüzemeltetés során felhasznált energia minél gazdaságosabb kihasználása érdekében.

A cellulózszigetelés története

A befújásos cellulózszigetelést már az 1970-es években is alkalmazták, nagyrészt Észak-Amerikában, de használata nagyon gyorsan terjedt az egész világon, mivel gyorsabban és ülepedésmentesen megoldható vele a szigetelés. Kanadában és a Skandináv országokban élő emberek már régóta rá vannak kényszerülve arra, hogy a legjobb minőségű hőszigetelési technikát alkalmazzák azért, hogy a hideg téli hónapokban és a melegebb nyári napokon kevesebb költségek mellett is megfelelő legyen a hőmérséklet az otthonukban. Európában körülbelül 25 évvel ezelőtt, először Németországban kezdődött meg a technológia és az anyag sikertörténete, és azóta egész Európa területén rohamosan terjeszkedik. Napjainkban már Magyarországon is elterjedőben van ez a hatékony hőszigetelési technika, mely a legszélsőségesebb időjárási körülményeknek is ellenáll.

Isocell, cellulóz, Cellulozszigetelés befújása a szerelőüzembenCellulózszigetelés alapanyaga

A cellulóz rostokat (melyek a fa természetes rostjai) napilapok hulladékpapírjából újrahasznosítással állítják elő. A papírt felaprítása után pelyhekké alakítják, majd bórt és foszfátot kevernek hozzá, hogy megvédjék a rágcsálók, a penész, a tűz, és egyéb káros tényezők támadásától. Így alakul át az újrahasznosítható újságpapír szigetelőanyaggá.

Cellulózszigetelés a hideg téli napok ellen

A beépítés során figyelni kell arra, hogy a szigetelőanyag résmentesen kerüljön beépítésre. A befújásos technika biztosítja az ülepedésbiztos és hőhídmentes szigetelést, tehát a befújt cellulóz alapú szigetelőanyag évtizedeken keresztül megmarad mozdulatlan. A cellulóz-szigetelést (cellulóz szigetelés) használhatjuk: födémben, párnafák között, tetőtérben, oldalfalban.

Cellulózszigetelés a forró nyári napok ellen

A meleg elleni hőszigetelés hatékonyságát a fázisletolódás mértéke jellemzi. Értéke órában adja meg, hogy mennyi idővel később ér a nyári forróság az épület külsejéből a belső részébe. A beépített szigetelőanyag hőkapacitásának nagysága növeli a fáziseltolódás értékét. A nyári hőszigetelés célja, hogy a tetőn és a falakon keresztüli hőhatást elnyújtsuk. A napi legmagasabb hőmérséklet akkor érje el a lakrészt, amikor a külső hőmérséklet már annyira alacsony, hogy a felületek sugárzó hőjét szellőztetéssel ellensúlyozni tudjuk. A cellulóz 4, 6 órás fáziseltolódásával szemben az üveggyapot 0, 9 órás, míg a kőzetgyapot csak 0, 6 órás szintet produkál.

A cellulóz alapú szigetelés előnyei

 Hatékony Hőszigetelő Rendszer Isocell, cellulózszigetelés, Cellulóz befújása a nagypanelbe
 A cellulóz alapú szigetelési technika az egyik legjobb szigetelési értékkel rendelkezik.
 Résmentes befújhatóságából adódóan, egy hőhídmentes egységes szigetelő réteget képez, mely ezáltal hatékonyabban szigetel, mint a gyapot alapú szigetelések. A cellulózszigeteléssel (cellulóz szigetelés) a legkisebb sávok és helyek is kitölthetők, ennek eredménye a hézagmentes és hőhídmentes hőszigetelő réteg. A nagy térfogatsűrűségnek és a filcelődés módjának köszönhetően nem csúszik össze, formatartó, idővel sem lesz hőhidas. Akár 30 százalék nedvességet is képes felvenni anélkül, hogy tömörödne, összeesne, vagy hőszigetelő képessége romlana. Nem igényel belső párazárást, éppen ezért elegendő csak párafékező fóliát helyezni a szigetelés meleg oldalára, elhagyható a szokásos párazáró fólia.
 A Coloradói Denver Egyetem kísérlete is igazolja:
Két teljesen azonos, az előírásoknak megfelelő könnyűszerkezetes házat építettetek fel ugyanabban a környezetben.
Az egyik épület homlokzatát és padlásterét befújt cellulóz-szigeteléssel, a másikat ásványi gyapottal szigetelték, melyeknek az U-értéke azonos volt. 3 hét folyamatos mérés után megállapították, hogy a befújt cellulóz technológiával szigetelt ház 26, 4 %-kal kevesebb fűtési energiát használ fel, mint az ásványi gyapottal szigetelt épület.

Környezetkímélő a cellulózszigetelés

Nemcsak energiát spórolhatunk, de a környezetet is megóvhatjuk a cellulóz alapú szigetelési technikával. Már az előállítás energiaigénye is csak a töredéke más megszokott szigetelések előállításának (polisztirolnak hatoda, az üveggyapotnak harmada csupán).

Káros anyagoktól mentes

Közönséges fekete újságpapír újrahasznosítása révén nyerjük ezt az igen hatékony szigetelőanyagot. A papír a darálást követően pelyhekké alakul melyet a szigetelő gép könnyen az üregekbe tud fújni. Teljesen természetes, az egészségre ártalmatlan. A cellulóz-szigetelés nem mérgező, nem tartalmaz olyan anyagokat, vagy adalékanyagokat, melyek kárt okozhatnak, puha és meleg tapintású.

Isocell, cellulóz, Cellulozszigetelést befújó gépIdő és költségtakarékos

A modern befújógépek segítségével, kiemelkedően gyorsan és bontásmentesen helyezhető el a cellulózszigetelés, nem keletkezik hulladék a használat során, gyors feldolgozás jellemzi, valamint nincsenek problémák a tárolással sem.

A cellulózszigetelés széles alkalmazási területei

Új épületben, felújítás során, alacsonyenergiájú vagy passzívháznál, könnyűszerkezetes helyszíni és előre gyártott falaknál, ferde tetőben, vagy zárófödémben, köztes födémben, aljzat alatt, belső és külső szerelt falakban, homlokzatok szigetelésekor vagy gépészeti aknákban. 

A cellulózszigetelés tömegének előnyei

A befúvás során a hosszabb rostszálú alapanyag jobban filcelődik, így nyerhető a legnagyobb térfogat-sűrűségű szigetelés. Függőleges falakban a maximális testsűrűség akár 65 kg/m3 is lehet, ez egyedülálló a hőszigetelési anyagok palettáján. Nagy tömegének számtalan előnye van: rendkívül magas a hőtárolási kapacitása, hőfokcsillapítása 6-8-szoros a szálas anyagokéhoz képest – ennyivel nehezebben melegszik át.

Kiváló hanggátlás érhető el a cellulóz alapú szigeteléssel

Előnyt jelent a szigetelés sűrűsége és a hézagmentesség ezen a területen is, hanggátlása kiemelkedő, akár 55-58 dB-es csillapítás is elérhető.

Megbízható tűzvédelem

A cellulózszigetelés az éghető szigetelések között, az EN szerint B-s2-d0 minősítéssel a lehető legjobb minősítést érte el.

A cellulózszigetelési technika bedolgozási módjai

 Laza feltöltés: Alapvetően aljzatok alatti vékony úsztató réteg kialakítására használatos.
 Nyitott befúvás: Hézagmentes szigetelés, elhelyezése zárófödémen, vagy köztes födémen aljzat alá, fagerendázat közé.
 Befúvás: Egy kiforrott technológia olyan üregek kitöltésére, amelyek minden oldalról zártak. A zárt térben a papírszigetelés szálak méretpontos, hézagmentes és egyenletesen eloszlott szigetelő paplanná állnak össze. Szükség szerint csővel végzik a befúvást.
 Felületre fújt: Ez a technológia egyrészt függőleges irányú, nyitott, szabad felületen alkalmazható, mint például egy válaszfal egyik oldala, szerelt fal belső nyitott oldala, másrészt mennyezetek, boltozatok hangszigetelő (hangelnyelő) rétegeként, ezen kívül műemlékek külső falának belső oldali vakolható – párazáró réteg nélküli – belső hőszigeteléseként. 

Alkalmazható: padlásterek, tetőterek, födémek, mennyezetek, külső téglafalak hőszigetelésére. A legkorszerűbb szigetelőanyag: gyorsan, könnyen, kevés bontással, befúvásos technológiával!

Érdekli az utólagos cellulózszigetelés? Írjon nekünk e-mailt az epinfo<kukac>anico.hu címre, vagy küldjön üzenetet és felvesszük önnel a kapcsolatot!

Írjon üzenetetet