Anico-készházak
a Google+ oldalán

web: www.anico-keszhazak.hu

Boldog házasság

Egy középkorú, 1 gyermekes család gondolt egyet és a főváros zajos, rohanó tempójából kissé visszavéve az agglomeráció peremén vásárolt telket. Céljuk az üres földterülettel az volt, hogy amolyan „tabula rasa”-alapon, saját maguk alakítsák ki otthonukat. Éppen ezért, egy friss építési régió mellett döntöttek, ahol az épített környezetet döntően új, most készült házak jellemzik.

Családi ház, készház - Terasz Magazin: Boldog "házas-ság"A tulajdonosok amerikai típusú épületben gondolkoztak, s ez a végeredményen hűen tükröződik is. Ahogy idősödik az ember egyre inkább nehezére esik a lépcsők mászása, éppen ezért már a jövőre is gondoltak, mikor elvetették az emelet kialakítását. Itt szeretnének megöregedni, a nyugdíjas éveket eltölteni.

A készház tekintélyes alapterületű: a beépített bruttó területe: közel 240 m2 a terasszal, míg a hasznos lakóterület 180 m2. Ez egyben jelzi is, hogy bőven volt hely tetszőleges méretű teraszra. Ez utóbbi kényelmes területnagysága mellett fontos szempont volt, hogy 3 égtáj felé is nyitott. Köríves kialakításával oldja a lakóépület szögletes falainak látványát. Mindezeken túl a pihenés és a nyári napfürdőzés mellett, a família aktív társasági életének egyik kiemelt helyszíne.

Az készház épülete ÉK-DNY-i tájolású. Maga az épület a telek közepén, szabadon áll, a kert körbeöleli a házat. A kert alapvetően a pihenésre, grill-partik, baráti összejövetelek szervezésére ad lehetőséget. A társasági élet egyik fő színtere. Nagyobb méretű fa telepítésében nem gondolkoznak, így a panoráma csorbítatlanul megmarad.

A ház belülről 15 cm vastag Therwolin szigetelést kapott, míg külsőleg 8 cm polisztirolhab védi. A muanyag nyílászárók (REHAU) kiváló minoségűek, mind a hang-, mind a hőszigetelés tekintetében. A zsalugáteres megoldás nemcsak szép, jól árnyékol, de egyben praktikus is, mert belülről is nyitható.

A készház külső öltözéke kapcsán, eleve pasztellszínben gondolkoztak. A halványsárga kiválasztásánál elsődleges szempont volt, hogy jól megy a piros tetőcseréphez. A lábazatnál körbefutó kulé-kavicsos sáv, nemcsak látványos megoldás, de a vízelvezetés egyik, napjainkban elterjedőben lévő módja.

A családot a tervezésben lakberendezési szakember segítette. Mielőtt elkezdtek együtt dolgozni, pontosan megismerte a család igényeit és ízlését, így minden a tulajdonosok elvárásai szerint alakult. A végeredmény közös munka volt. Hogy ez mennyire sikerült, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy sem a berendezési tárgyak elhelyezésén, sem a kiosztásokon nem változtatnának.

A készház helyiségkiosztása kétpólusú: 2 nagy egység található benne: a nappali, a dolgozószobával és a konyhával, étkezővel, valamint a hálószobák külön fürdőkkel. Itt a vezérelv az volt, hogy a gyerekszoba és a szülők hálói a ház egy elszeparált szegletébe kerüljenek. A társasági és a napközbeni családi élet fő helyszíne a nappali, valamint a konyha, az étkezővel. Mindkét irányból közvetlen teraszkapcsolat van.

A ház asszonyának az volt a kívánsága, hogy ne legyen „száműzve” a fakanál mellé, ne legyen kizárva a családdal, vendégekkel folytatott beszélgetésből sütés-főzés közben sem. A konyhabútort hosszas keresés eredményeként találták. Katalógusok átlapozása és konyhaszalonok végiglátogatása után úgy vélekedett a család, hogy mégsem bútorszalonból választanak konyhát. Ami megfizethető volt az nem tetszett, ami pedig tetszett volna azért olyan árat kértek amennyit nem akartak érte kiadni. Ezért döntöttek úgy, hogy a család lakberendezőjével terveztetik és gyártatják le a konyhabútort is. Gondosan felvázolták az igényeket, a végeredményt pedig azóta is mindennap élvezik. A házigazda szerint az amerikai konyha a családias légkör és a vendégszeretet jele, hisz a nyitott konyhában a háziasszony főzés közben sem kényszerül elkülönülni családjától vagy vendégeitől.

Szintén érdekesség, hogy a dolgozószoba a bejárat közvetlen közelében található, így az esetleges üzleti megbeszélések sem zavarják meg, a családtagok megszokott életét.

A fürdőszoba a hátsó traktusban, a hálók között található. A körbefutó burkolatperem nemcsak dekoratív, de teljességgel kihasználható: jól lehet oda pakolni is, így könnyen elérhetők a kádból a szépítő és tisztálkodó szerek is. A családfő véleménye az, hogy ahol nő van a házban, ott minden helyre szükség van a szépítőszerekhez. Az egyedi kialakítású fürdőszobaszekrény nem csak íves, de míves is: egyedi mestermunka.

A nappaliban található energiatakarékos kandalló átkapcsolható a vízbázisú fűtési rendszerre. Mint általában mindenhol, itt is a szoba központi helyén található. Téli hétvégeken gyakran fellobban a láng. A burkolat padlófűtésre alkalmas greslap. Bár első látásra tapétának vélnénk, a falakat márványmintázatú festéssel fedték. A nappali hatalmas falfelületeire nem terveztek dekorációt, mert így a márványmintázatú festés sokkal jobban érvényesül.

A tárolás fő helyszínei a két gépkocsi beállására is alkalmas garázs, valamint a padlás. Ez előbbi 45 m2-es, és az összekötő folyosóra vezet.

Szintén érdekesség, hogy a dolgozószoba a bejárat közvetlen közelében található, így az esetleges üzleti megbeszélések sem zavarják meg, a családtagok megszokott életét.

Sokan mondják, hogy csak a harmadik házat építi magának az ember. Evel a készházal itt ez elsőre sikerült.

Lejegyezte: Porkoláb Gábor

Szadai készház
Szadai készház napelemmel