Anico-készházak
a Google+ oldalán

web: www.anico-keszhazak.hu

A Könnyűszerkezetes épületek jellemzői

A könnyűszerkezetes ház sokféle elnevezése ismert a hazai piacon. Vannak, akik készházként, vannak, akik gyorsházként és sokan szerelt házként ismerik. Az elnevezés szemléletesen fejezi ki az épületek szerkezeti felépítését, a kivitelezés építési sajátosságát.

Magyarországon a családiház-építés területén nincs nagy múltjuk a szerelt házaknak, ám napjainkban a megépített könnyűszerkezetes épületek száma rohamosan nő.
Érdemes megvizsgálni, milyen ok-okok vezetnek egy családi házat építeni szándékozót arra, hogy ezt a technológiát válassza. A köztudatban, néha tévesen, az olcsóság és a gyorsaság a legelterjedtebb "fogalmak", melyek alapvetően nem a legfontosabb tulajdonságai a könnyűszerkezetes épületeknek. A könnyűszerkezetes házak (készházak), legyenek helyszínen szerelt vagy üzemben előre gyártott technológiájúak, teljesen egyenrangú épületnek tekinthetők a hagyományos, falazott családi házakkal.

Évszázados múlt

A készházak a komfortérzetet meghatározó tényezők közül valamennyinek képesek eleget tenni, azaz nem kell attól félni, hogy egy ilyen épületben a lakók télen fázni fognak, vagy nyáron a nagy hőségtől lakhatatlanná válik az épület. Egy szerelt épületbe lépve avatatlan szemmel nem is biztos, hogy felfedezzük, milyen épületben is vagyunk valójában.

Könnyűszerkezetes, készház, készházak, családi ház: A kivitelezés körülményeit tekintve egy könnyűszerkezetes ház (készház) építése az időjárástól kevésbé függA téglaépületek stabilitásában - az itthon kialakult, hagyományon alapuló technológia miatt - nem szoktak kételkedni. A könnyűszerkezetes házak (készházak), melyek Észak-Európában vagy Észak-Amerikában nagy múltra tekintenek vissza, évtizedeken át állták és állják még ma is a zord időjárás minden viszontagságát.
Tulajdonképpen a Németországban, Németalföldön kedvelt, úgynevezett Fachwerk építési mód is egy szerelt faváz felöltöztette ház, ahol a szerkezet teljesen megbízható fal és födémszerkezet. Ha e gondolatsort tovább folytatjuk, elmondható, hogy sok családi házzal rendelkező család választja a lakásbővítés egy formájaként a szerelt technológiát, a szerelt házak építési módját, nevezetesen a tetőtér-beépítést.

Mindig lehet építeni

Természetesen mindent el lehet készíteni rosszul is és jól is, az előforduló hibákra a többi fejezet alaposan felhívja a figyelmet, ám nézzük, mit is kap - kevesebbet kap-e -, aki könnyűszerkezetes épületet építtet magának.
A kivitelezés körülményeit tekintve egy könnyűszerkezetes ház (készház) építése az időjárástól kevésbé függ. A belső kialakításban minden olyan anyag, esztétikai elem, belsőépítészeti elképzelés megvalósítható, mint ami a falazott kivitelű épületben. A használatban nem korlátozó tényező a falak terhelhetősége, ugyanis ha a szerelt épületek falszerkezeteire nagyobb súlyú tárgyat kívánnak akasztani, a rögzítéshez ugyan úgynevezett üreges dübelt kell használni, de ez a mindennapi kereskedelmi forgalomban egyszerűen megvásárolható.

Házi klimatizálás

A belső térben alkalmazott gipszkarton vagy gipszrost lemezek szokásos lakáshasználat mellett nem hogy rontják, hanem inkább javítják egy tér komfortérzetét.
Nagyobb páramennyiség bejutásakor a belső térbe - például főzés, fürdés, ruhaszárítás - a megnövekedett nedvességet ezek a lemezek magukba szívják, ettől nem károsodnak, és szellőztetés után vagy kissé túlzó fűtés esetén, amikor a páratartalom leesik, a lemezek ugyanebbe a térbe visszapárologtatják a tárolt vízmennyiséget. Ez amolyan "házi" párakezeléssel egybekötött klimatizálás. Gyakori igény a már belakott épületeknél egy kis bútorátrendezés, ami a lakásban felnövekvő ifjuság vagy az idősebb generáció változó igényeinek természetes velejárója. Az átrendezés olykor gépészeti igazítást is igényel, ami egy szerelt háznál nagyon kevés szennyeződéssel, gyorsan és kulturáltan véghezvihető, akár egy újabb ajtókialakítás is beleférhet egy ilyen átalakításba. Aki szerelt házban lakik, ezeket a lehetőségeket is megvásárolja az épületével együtt.

Könnyűszerkezetes, készház, készházak, családi ház: Egy könnyűszerkezetes épület külső falszerkezetének hőszigetelő képessége egy falazott épület hasonló vastagságú szerkezetének kétszeresét is tudhatjaA könnyűszerkezetes épületek hőháztartása sokat emlegetett téma, egy jól megépített épületnek e téren sincs oka szégyenkeznie. Egy könnyűszerkezetes épület külső falszerkezetének hőszigetelő képessége egy falazott épület hasonló vastagságú szerkezetének kétszeresét is tudhatja. Az épületek hőveszteségét tekintve a szerelt házak rendkívül jó műszaki adottságokkal rendelkeznek. A méretezésnek nem csak a téli körülmények közötti szerkezetvizsgálat a feladata, hanem az is, hogy ugyanazon falszerkezet nagy melegben is képes legyen a belső teret megvédeni. A hazai forgalomba kerülő és ÉME (építőipari műszaki) engedéllyel rendelkező épületek e kritériumoknak is maradéktalanul eleget tesznek.

Esztétikus megjelenés 

A könnyűszerkezetes technológia lehet "szokatlan" a hazai piacon, ám ha egy ilyen épületet vagy akár egy mintaházat belülről megtekint valaki, az új technológiáktól való félelme valószínűleg nyomban elszáll.
Könnyűszerkezetes, készház, készházak családi ház: A könnyűszerkezetes technológia lehet "szokatlan" a hazai piacon, ám ha egy ilyen épületet vagy akár egy mintaházat belülről megtekint valaki, az új technológiáktól való félelme valószínűleg nyomban elszállEzeket a könnyűszerkezetes épületeket ugyanúgy meg kell tervezni, az alaprajzot kitalálni, a szerkezetet statikailag ellenőrizni, mint minden egyes megépülő családi házat. A minőségi követelményeket, építési és technológiai szabványokat ugyanúgy be kell tartani, mint mindenütt máshol.
Az esztétikai megjelenés nem műszaki paraméter. Egy könnyűszerkezetes épület külső homlokzatát, színvilágát, anyaghasználatát előre tervezni kell, és ha egy könnyűszerkezetes épületen alacsony hajlású tető épül, vagy csupán egyszintes az épület a szomszéd magasabb épületei között, akkor a megrendelő, a majdani lakástulajdonos ízlésvilága határozta ezt meg. Egy épület nem azért jelenik meg olyan külsővel, amilyennel megjelenik, mert szerelt ház (könnyűszerkezetes ház, készház), hanem azért, mert az építtető ilyen otthonban szeretné tölteni a mindennapjait, ilyen lakásban szeretne élni, vendéget fogadni, szórakozni.
Olykor az ellenérzés csak a szokatlan megoldásoknak szól, és ezt, a hagyományostól eltérőt, sokan egyszerűen a könnyűszerkezetes kategóriába sorolják, pedig nagyon sok szép könnyűszerkezetes ház (készház) és megannyi kevésbé sikeres kőház épült és épül.
A lényeg a részletekben lakozik és a szerkezet pontosan megépített mivolta adja az épület szerkezeti biztonságát, a felhasznált anyagok minősége a tartósságot. Az épület értéktartásában a lakhatóság a legfontosabb szempont műszaki, esztétikai, higiéniai értelemben egyaránt és a szerelt technológia ehhez olyan további tulajdonságokat tehet hozzá, melyet felxibilitásnak, a terek szükség szerinti egyszerű átalakításának nevezhetnénk.

Wiesner György (Makészház Magazin)